Tutustu Ailaan

TÄTÄ TEEN NYT

Olen Paloniemen Aila, kolmannen kauden keskustalainen kansanedustaja Jyväskylästä. Teen töitä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassahttp://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-uav01/index.htx?url=/plaza/toimielimet/muut/zvkseuraavakokous_uav01_su.html&te=uav01&lng=fsekä varajäsenenä puolustusvaliokunnassahttp://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-puv01/index.htx?url=/plaza/toimielimet/muut/zvkseuraavakokous_puv01_su.html&te=puv01&lng=fija sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-stv01/index.htx?url=/plaza/toimielimet/muut/zvkseuraavakokous_stv01_su.html&te=stv01&lng=fi

 

 

 

Mielenkiintoista ja koulutuspolitiikan näköaloja avartavaa on tehdä työtä Opetushallituksen johtokunnan jäsenenä. Nykyisen johtokunnan toimikausi kestää elokuun loppuun 2015. Toimin Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtajana keväästä 2006 kevääseen 2011.

 

Olen sekä Veikkauksen, Finnfundin (Teollisen yhteistyön rahasto) että Oopperan säätiön hallintoneuvostoissa. Veikkaus on äärimmäisen tärkeä suomalaisen taiteen, kulttuurin, urheilun, tieteen ja nuorisotyön tukija. Kehitysrahoittaja Finnfund taas tekee korvaamatonta työtä yhdessä yritysten kanssa kehitysmaiden elinolojen parantamisessa.

Olen Paloniemen Aila, neljännen kauden keskustalainen kansanedustaja Jyväskylästä. Kuluvalla vaalikaudella 2015-2019 teen töitä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa  , valtiovarainvaliokunnassa ja tulevaisuusvaliokunnassa.

Olen työskennellyt ulkoasiainvaliokunnassa jo vuodesta 2004 alkaen ja eduskunnassa olen keskittynyt erityisesti ulko-ja turvallisuuspolitiikkaan ja kehitysyhteistyöasioihin. Vastaan Keskustan eduskuntaryhmässä kehityspolitiikasta. Sosiaali- ja terveysasiat sekä sivistyspolitiikka kulkevat myös koko ajan tiiviisti mukanani.

Kesäkuussa 2015 minut valittiin ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan maiden lisäksi Etyjiin osallistuvat muun muassa Yhdysvallat ja Kanada sekä Keski-Aasian maat.

Olen valtioneuvoston asettaman Kehityspoliittisen toimikunnan (2016–2019) puheenjohtaja. Kehityspoliittinen toimikunta (KPT) luo puolueiden ja sidosryhmien yhteistä näkemystä kehityspolitiikasta. Se seuraa ja arvioi Suomen kehityspoliittisten linjausten ja kansainvälisten sitoumusten toteutumista.

Olen työskennellyt pitkään Finnfundin (Teollisen yhteistyön rahasto) hallintoneuvostossa. Puheenjohtajana toimin 2012-2015. Jatkan edelleen Finnfundin hallintoneuvoston jäsenenä. Kehitysrahoittaja Finnfund tekee korvaamatonta työtä yhdessä yritysten kanssa kehitysmaiden elinolojen parantamisessa.

Koulutus-ja sivistyspolitiikka ovat myös lähellä sydäntäni. Teen työtä yhden maan vetovoimaisimman ammattikorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n (JAMK) hallituksessa. JAMK Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimin 2005-2017. Eduskunnassa vedän Työelämän ja ammatillisen korkeakoulutuksen TAKKI-verkostoa.

Maaliskuussa 2018 minut valittiin Itlan ensimmäisen valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön tarkoituksena on edistää ja tukea Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Säätiö edistää ja tukee myös vanhemmuutta sekä lasten kasvuoloja ja kasvatusta.

Olen Mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan (linkki sivuille: https://www.mielenterveysseura.fi/fi/yhteiskunta/verkostot/neuvottelukunta-vaikuttaa-yhteiskunnalliseen-keskusteluun) jäsen. Neuvottelukunta on valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen kokoama kaikkien eduskuntapuolueiden yhteinen mielenterveyspoliittinen yhteistyöelin.

Olen valtioneuvoston asettaman rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan jäsen kaudella 2015-2018.

Kuulun Eduskunnan Ihmisoikeusverkostoon, Lapsen puolesta-ryhmään sekä Vammaisasiain yhteistyöryhmään (VAMYT).

Vuoden 2014 alusta olen tehnyt työtä Keskustan edustajana myös Kansallisgallerian valtuuskunnassa.

Toimin Perhehoitoliiton ja Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajana. Järjestötyön kautta kansalaisten ääni kuuluu eduskuntatyössäni.

Perhehoitoliiton puheenjohtajana olen toiminut vuodesta 2003. Voin sanoa, että lastensuojelu ja perhehoito on itselleni todellinen sydämen asia. Olen tehnyt hartiavoimin töitä sijaisvanhempien, mielenterveyskuntoutujien, lasten, nuorten ja ikäihmisten paremman hoivan eteen. Olen iloinen voidessani antaa puheenjohtajan panokseni kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten sekä sijaisvanhempien pulmien ratkaisemisessa. Valtakunnallinen Perhehoitoliitto edistää myös aikuisten perhehoitoa. Monet kehitysvammaiset, mielenterveyskuntoutujat ja viime aikoina yhä enemmän myös vanhukset ovat liiton kehittämistyön avulla saaneet mahdollisuuden elää perheessä.

Järjestökentällä tein pitkään töitä myös syöpälasten järjestön Sylvan puheenjohtajana. Vaikka useimmat lapset ja nuoret Suomessa paranevat syövästä, on syöpähoitojen myöhäishaittojen seuranta vielä aivan alkutekijöissään. Yksi tärkeimmistä lähivuosien tavoitteistamme onkin saada koko maahan kattava seurantajärjestelmä myöhäishaittojen tunnistamiseksi, ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Toimin Sylvan puheenjohtajana vuodesta 2009 kevääseen 2016. 

Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajaksi minut valittiin keväällä 2014. Olen iloinen kutsusta liiton puheenjohtajaksi! Mielestäni teatteri on taidemuodoista yksi kiehtovimpia. 

Maakunta- ja kuntatason luottamustoimista tärkeimmät ovat Jyväskylän kaupunginvaltuuston (kuudes kausi) ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsenen tehtävät.

ELÄMÄNI ENNEN EDUSKUNTAA
 
Ennen eduskuntauraani tein töitä toimittajana, aluksi eri lehdissä, sittemmin Yleisradiossa. 20 vuoden aikana tutuksi ovat tulleet radion ja television uutis- ja ajankohtaistoimitukset niin Jyväskylässä, Lahdessa, Helsingissä kuin Tampereellakin. Vajaat neljä vuotta hurahti myös TV2 viihteessä. Tein töitä juontajana ja toimittajana keräilyyn keskittyneessä Hakupalat -ohjelmassa. Toistaiseksi viimeisin pestini toimittajan uralla oli kehittää ja tehdä työtä alueellisissa tv-uutisissa Jyväskylässä.
 
Sisälläni asuu koko loppuelämäni toimittaja, sillä niihin töihin en ole kyllästynyt koskaan. Toimittajan ammattitaidosta on ollut monin tavoin hyötyä myös nykyisissä kansanedustajan tehtävissäni.
 
Kirjoitin ylioppilaaksi Äänekosken lukiosta vuonna 1975. Ensimmäiseen ammattiini, lastentarhanopettajaksi valmistuin Joensuun korkeakoulun alaisesta Savonlinnan OKL:sta. Ehdin tehdä nelisen vuotta töitä lastentarhanopettajana ja päiväkodin johtajana ennen kuin vaihdoin alaa ja ryhdyin toimittajaksi.
 
Olen kahden suurenmoisen pojan, vuonna 1979 syntyneen Lassin ja vuonna 2000 syntyneen Vilin yksinhuoltaja. Vaikka koko aikuinen ikäni on hurahtanut kaupungeissa töitä tehden, juureni ovat syvällä pohjoiskeskisuomalaisella maaseudulla.
 
Synnyin Kyyjärven Noposenahon kylässä, kotona, paukkupakkasessa vuonna 1956. Minulla on ollut onni kasvaa isossa perheessä, yhdessä viiden sisaren ja kolmen veljen kanssa. Rakas äitini nukkui pois toukokuussa 2002 80-vuotiaana. Isäni, sodassa nuoruutensa viettänyt Simo muutti taivaan kotiin huhtikuussa 2008 yli 90-vuotiaana. Sain vanhemmiltani hyvät ja kestävät eväät elämään.
 
Harrastaisin enemmän, jos aika vain antaisi myöten. Lempilajejani ovat teatteri, elokuvat, konsertit ja lukeminen. Ahmin dekkareita, runoja, elämäkertoja ja klassikoita. Odotan aikaa, jolloin saan taas palata nuoruuden harrastuksiini, kirjoittamiseen ja maalaamiseen. Rakastan laulamista ja olen aikuisiällä jopa hiukan opiskellut sitä. Karaoke on tehnyt suomalaisten kansanterveydelle viimeisten 15 vuoden aikana enemmän hyvää kuin mikään muu. Kun ennätän käyn laulamassa. Juonnan vapaa-ajalla joskus karaokekisoja ja vedän eduskunnan omaa karaokekerhoa. Kerhomme motto kuvaa hyvin karaoken sallivaa perusideaa: ” laulamme mieluummin kuin hyvin ”
Nautin esiintymisestä, olen käynyt jopa lyhyen stand up -komiikkakurssin. Entisenä ja nykyisenäkin puhetyöläisenä juonnan erilaisia yleisötilaisuuksia, juhlia ja paneeleita.
 
TÄLLAINEN MINÄ OLEN
 
Elän jalat maassa mutta pää pilvissä. Olen idealistinen, huumorintajuinen ja sitkeä työmyyrä. Kun otan jonkun homman hoitaakseni, teen töitä itseäni säästämättä, joskus jopa liiankin tunnollisesti. Pääsen myös aika usein päämäärääni. Uskon siihen, että jokainen ihminen toivoo pohjimmiltaan toiselle ihmiselle parasta. Uskon vahvasti yhteistyön voimaan ja siihen, että mikään asia ei ole niin peruuttamaton, etteikö siihen voisi vaikuttaa. Elämä on suuri seikkailu, johon suhtaudun uteliaasti ja positiivisesti. Koskaan ei näet voi tietää, mitä uutta ja mielenkiintoista kulman takaa paljastuu.
 
 
YHTEYSTIEDOT
Kansanedustaja
Aila Paloniemi
00102 EDUSKUNTA
p. 09-4321
p. 050-511 3067
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 
Avustaja
Päivi Simola
p. 09-432 4067
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top