07.02.2017 Keskisuomalainen: Kansanedustajille arvosanat: Pekkarinen kiri kärkeen, Hakkarainen lähes reputti

 

Keskisuomalaisen Lukijaraatia pyydettiin antamaan maakunnan kansanedustajille kouluarvosanat nelosesta kymppiin. Tässä tulokset.

Kuvassa kansanedustajat Aila Paloniemi, Toimi Kankaanniemi, Touko Aalto, Mauri Pekkarinen, Anne Kalmari ja Lauri Ihalainen Äänekoskella biotuotetehtaan peruskiven muuraustilaisuudessa lokakuussa 2015.

Kuva: Nina Huisman

Enää pari kuukautta ja nykyinen eduskunta on istunut puolet toimikaudestaan, joka kestää kevääseen 2019. Ajankohta oli siis mitä sopivin kysyä Keskisuomalaisen lukijaraadilta, kuka maakuntamme kansanedustajista on onnistunut parhaiten työssään.

Pyysimme raatilaisia antamaan kansanedustajillemme kouluarvosanan nelosesta kymppiin. Tällä kertaa mielenkiintoa lisäsi se, että tuloksia pystyi vertaamaan edelliseen kyselyyn, joka tehtiin viime maaliskuussa eli kutakuinkin vuosi sitten.

Kuluvan vuoden tammikuussa tehty tuorein kysely nosti maakunnan kansanedustajien kärkeen jyväskyläläisen Mauri Pekkarisen (kesk.). Pekkarinen kiri ykköseksi ohi pihtiputaalaistaustaisen Lauri Ihalaisen (sd.), joka vielä vuosi sitten piti hallussaan piikkipaikkaa Pekkarisen saadessa toiseksi parhaan arvosanan.

Näin raatilaiset luonnehtivat Pekkarista: ”Ainut edustaja jonka olen kuullut puhuvan eduskunnassa”, ”järki-ihminen, tietää ja toimii”, ”maan kokeneimpia vaikuttajia”.

Ihalaisessa arvostettiin uskottavuutta, ahkeruutta ja asiallisuutta. ”Demariksi hyvä tyyppi”, ”ei pelkkää puoluepolitikointia”, ”kova jätkä”, ”luotettava isähahmo”.

Touko Aalto vajosi yhden sijan

Kolmanneksi parhaimman arvosanan raatilaiset antoivat kivijärveläiselle Anne Kalmarille (kesk.). Häntäkin kehuttiin ahkeraksi joskin liikaa maatalouteen profiloituvaksi. ”Aito ihana ihminen”, ”vastaa viesteihin”.

Neljännen sijan nappasi Jyväskylästä Aila Paloniemi (kesk.), joka petrasi sijoitustaan yhdellä edelliskyselystä. Paloniemeä kiiteltiin siitä, että hän osallistuu ”tavallisen kansalaisen tilaisuuksiin ja tuo asioita näkyväksi myös lehdessä”. Sekin mainittiin, että Paloniemi vaikuttaa valiokunnissa ja hoitaa perhepolitiikkaa hyvin.

Edelliskyselystä yhden sijan alas päin vajosi Touko Aalto (vihr.) Jyväskylästä. Viidenneksi parhaan kouluarvosanan saanutta Aaltoa luonnehdittiin muun muassa ”pätevän oloiseksi nuoreksi tulokkaaksi”. Raatilaisten mielestä Aalto antaa järkeviä perusteita sekä ajaa koulutusta ja nuorten asioita.

Kuudenneksi parhaaksi kansanedustajaksi raatilaiset arvioivat jyväskyläläisen Susanna Huovisen (sd.). Huovinen petrasi arvosanaansa parilla kymmenyksellä viime kyselystä. Huovisesta raatilaiset totesivat muun muassa, että ”osaava ja asiallinen, mutta jäänyt puolueessa paitsioon meuhkaavien ukkojen taakse”. Huovisen tuntemusta terveydenhuollosta arvostettiin.

Kankaanniemi ja Hakkarainen hännillä

Seitsemännen sijan sai saarijärveläinen Petri Honkonen (kesk.). Moni kyseli ensimmäisen kauden kansanedustajasta, että ”kuka hän on”. Honkosen tunnistaneet luonnehtivat häntä nousevaksi kyvyksi, joka on perehtynyt asioihin.

Kahdeksannelle sijalle lukijaraatilaiset nostivat Sinuhe Wallinheimon (kok.) Jyväskylästä. Wallinheimo oli vastanneiden mielestä "ainut joka yrittää tehdä jotain ja on näkyvillä, vaikka onkin parempi molarina".

Pahnanpohjimmaisiksi jäi perussuomalaisten kaksikko, Toimi Kankaanniemi Jyväskylästä ja Teuvo Hakkarainen Viitasaarelta. Kankaanniemen arvosana nousi piirun verran, kun taas Hakkaraisen laski lähelle hylättyä. Kankaanniemestä raatilaiset totesivat, että ”omat sekoilut vieneet uskottavuuden”. Kiitosta hän sai kokemuksestaan ja asiantuntevuudestaan.

Hakkaraista kiiteltiin siitä, että hän on ollut oma itsensä ja pitänyt lupauksensa. Kritiikkiä hän sai suunsa soittamisesta ja epäpätevyydestään. "Jos Hakkaraisen kaltaiset edustavat Suomen kansaa, niin mitä se kertoo meistä kansalaisista", eräs raatilaisista kommentoi.

Maaliskuussa 2016 arvosanan antoi 520 lukijaa (musta), tammikuussa 2017 459 lukijaa (sininen).

459 lukijaa arvioi kansanedustajat

Keskisuomalainen-konserniin kuuluva Tietoykkönen teetti kyselyn 16.–20. tammikuuta. Vastauksia saatiin 459 ja vastausprosentti oli 61,5.
Vastaajista miehiä oli 62 prosenttia. 85 prosenttia vastaajista oli yli 50-vuotiaita.
69 prosenttia vastaajista asuu Jyväskylässä. Suurin ryhmä vastaajista, 49 prosenttia, asuu avo- tai avioliitossa eikä heillä ole lapsia.
Keskisuomalaisen lukijaraati ottaa kantaa toimituksen asettamiin kysymyksiin.
Kysymykset liittyvät Jyväskylän ja muiden Keski-Suomen kuntien kehittämiseen, ajankohtaisiin puheenaiheisiin tai ihan mihin tahansa mielenkiintoiseksi katsottuun teemaan.

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top