8.7.2017 EDUSKUNTATIEDOTUS

Paloniemi ehdottaa Etyjiin naisverkostoa 

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) ehdottaa, että Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen perustettaisiin naisverkosto eduskunnan tapaan. Paloniemi puhui yleiskokouksen täysistunnossa Minskissä lauantaina 8. heinäkuuta.

”Suomessa verkostoon kuuluu 84 kansanedustajaa kahdestasadasta. Se on toiminut vuodesta 1991 ja meillä on siitä hyviä kokemuksia. Politiikassa voi edistää asioita, jotka ovat kaikille naisille yhteisiä yli puoluerajojen”, hän totesi.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli lauantaina tasa-arvoasioiden erityisedustajan Hedy Fryn ja rauhanvälityksen erityisedustajan Ilkka Kanervan (kok.) esitys, että yleiskokouksen päätöslauselmaan liitetään vetoomus tasa-arvon valtavirtaistamisesta rauhanvälitystoiminnassa.

”Naisten ottaminen mukaan rauhanprosesseihin on tasa-arvokysymys, minkä lisäksi se edistää kokonaisvaltaisen ja kestävän rauhan saavuttamista. Yhdysvaltojen entistä ulkoministeri Hillary Clintonia lainatakseni: Naisten ottaminen mukaan rauhantekijöiksi ei ole vain viisasta vaan myös fiksua.”

Paloniemi muistutti, että tasa-arvon lisääminen kaikilla elämänalueilla tekee maailmasta turvallisemman ja paremman paikan.

”Esimerkiksi suuri osa kehittyvien maiden ruoantuotannosta on naisten harteilla ja heidän työvoimansa varassa. Silti he eivät läheskään kaikkialla voi periä tai omistaa maata. Jos naisilla olisi samat oikeudet maahan kuin miehillä, maatalous kehittyisi ja ruokaturvallisuus paranisi.”

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Yleiskokous on koolla Valko-Venäjän Minskissä 5.–9.7.2017. Kokouksen päätöslauselmaluonnos, lisäaiheet ja verkkolähetys löytyvät osoitteesta http://www.oscepa.org

Lisätiedot: Aila Paloniemi 050 511 3067

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top