17.10.2017 Tiedote

Keskustan Paloniemi: Asunnottomuus voi kohdata ketä tahansa

-Asunnottomuus on ongelma, joka nivoutuu köyhyyteen, eriarvoistumiseen, syrjäytymiseen ja työttömyyteen. Syyt ihmisen asunnottomuuteen voivat kuitenkin olla paljon monimutkaisemmat. Esimerkiksi avioero, sairastuminen, velkaantuminen tai maksuhäiriöt voivat laukaista asunnottomuuden kierteen.  

Keskustan mielestä tehokkain lääke asunnottomuuteen on kohtuuhintaisten, hintasäänneltyjen vuokra-asuntojen rakentaminen erityisesti kasvukeskuksiin, toteaa Keskustan köyhyystyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi. – Keskusta haluaa edistää myös osuuskuntamuotoista asumista erityisesti perheiden tarpeisiin. Osuuskunnissa voisi olla tarjolla sekä hallintaoikeus- että vuokra-asuntoja. Näin erilaisilla tulotasoilla pääsisi osuuskuntaan mukaan.

Vuonna 2016 Suomessa oli yli 6 600 asunnotonta yksinelävää ja yli 300 asunnotonta perhettä. Asunnottomia on erityisen paljon nuorten ja maahanmuuttajien ryhmissä. Keskustan tavoitteena on puolittaa asunnottomuus vuoteen 2021 mennessä ja poistaa asunnottomuus kokonaan vuoteen 2025 mennessä. Viime vuosina suunta on ollut myönteinen ja asunnottomien määrä on saatu laskuun tuetun asumisen mallilla. Se auttaa kaikkein haavoittuvimmassa tilanteessa olevia pitkäaikaisasunnottomia.     

Suomi on viime vuosina ollut ainut maa Euroopassa, jossa asunnottomuutta on voitu vähentää. Silti yksikin asunnoton on liikaa.

-On tärkeää muistaa, että myös Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa asunnottomuus voi kohdata ketä tahansa. Pysyvän asunnon saaminen on edellytys sille, että ihminen voi ratkaista muita ongelmiaan ja päästä takaisin yhteiskunnan palvelujen, opiskelun ja työn piiriin. Pysyvä asunto on inhimillinen, sosiaalinen perusoikeus, Paloniemi muistuttaa.     

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2002 Asunnottomien yön merkeissä eri puolilla Suomea. Keskusta on lokakuun alussa nimennyt köyhyystyöryhmän, jonka tavoitteena on etsiä keinoja köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Lisätiedot:

Keskustan köyhyystyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi p. 050-511 3067

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top