17.3.2018 Kannanotto

Keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi Ekumeenisen vastuuviikon pakkotyön vastaisen näyttelyn avajaisissa Jyväskylässä 17.3.2018

 

Ihmiskaupan uhrit tunnistettava ja saatava avun piiriin

 

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan 21 miljoonaa ihmistä maailmassa elää orjuuden kaltaisissa oloissa. Ihmiskauppa on ase- ja huumekaupan jälkeen tuottoisin rikollisuuden laji. Yli puolet uhreista elää Aasian ja Tyynen valtameren maissa, noin 3,7 miljoonaa Arikan maissa ja liki 900.000 EU-maissa.

- On meidän kaikkien velvollisuus nostaa esiin ihmiskaupan ja pakkotyön uhrien kärsimykset ja ihmisoikeusloukkaukset. Meidän on patistettava viranomaiset kaikkialla maailmassa tuomitsemaan pakkotyö ja tunnistamaan paremmin ihmiskaupan uhrit. Ilman tunnistamista uhrit jäävät usein täysin ilman apua, sanoi kansanedustaja Aila Paloniemi pakkotyön vastaisen, kansainvälisen piirustusnäyttelyn avajaisissa Jyväskylän ortodoksikirkolla lauantaina.

Pakkotyö ja ihmiskauppa koskee myös Suomea ja kantasuomalaisia. Valtaosa Suomessa annetuista ihmiskauppatuomioista on sellaisia, joissa sekä tekijät että uhrit ovat suomalaisia. Heikosta tunnistamisesta johtuen moni uhreista jää meilläkin vaille heille kuuluvaa apua.

Kansanedustaja Paloniemi pitää kuvaavana yhdenvertaisuusvaltuutetun ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin tekemää selvitystä, jossa on arvioitu ihmiskaupan uhrien auttamista koskevan lainsäädännön toimivuutta. Puutteita on selvityksen mukaan paljon sekä lain tuntemuksessa että uhrien erityisaseman tunnustamisessa kuntien palveluiden saajina.

 

- Kiitän perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa siitä, että hän on nyt tarttunut tähän kipeään ongelmaan ja koonnut ministeriöön työryhmän, jonka avulla selvityksen esiin nostamia suosituksia voidaan viedä eteenpäin.

Lisätietoja: kansanedustaja Aila Paloniemi, puhelin 050 511 3067