29.4.2018 Tiedote

Perhehoitoliiton liittokokous: Yhteinen perhehoidon toimintaohje uusiin sote-maakuntiin

Perhehoitoliiton hallituksen puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.).

Maakunta- ja sote-uudistuksen on tarkoitus näillä näkymin tulla voimaan 1.1.2020. Tällöin muun muassa perhehoidon järjestämisvastuu siirtyy 18 maakunnalle. Perhehoidosta vastaavan maakunnallisen organisaation tehtävä tulee olemaan merkittävä. Jotta se onnistuu tehtävässään, on perhehoidon järjestämisen oltava suunnitelmallista ja koordinoitua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdolla kootaan parhaillaan valtakunnallista toimintaohjetta perhehoidon järjestämisen tueksi. Valtakunnallisen ohjeen avulla vältetään maakuntien väliset, nykyisin liian suuret erot esimerkiksi perhehoidon tuessa. Samalla perhehoitajien asema muuttuu entistä tasa-arvoisemmaksi. Perhehoitoliitto on mukana toimintaohjeen laatimisessa yhtenä yhteistyökumppanina.

Samoin hallituksen kärkihankkeissa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) ja Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa (I & O) sekä niiden rahoittamissa maakunnallisissa kehittämishankkeissa on luotu ja luodaan parhaillaan toimintamalleja uusien maakuntien käyttöön myös perhehoidon osalta.

Perhehoitoliiton liittokokous vaatii, että uudet sote-maakunnat ottavat käyttöön valtakunnallisen, perhehoidon laadun turvaavan toimintaohjeen sekä kärkihankkeiden tuella kehitettyjä hyviä toimintamalleja.

- Toimintaohje on tärkeä paitsi hallinnollinen päätös myös työkalu esimerkiksi perhehoidon ohjauksen ja valvonnan järjestämiseen. Toimintaohje tukee perhehoitolain toteuttamista muun muassa perhehoitajien sijaisjärjestelyjen ja sopimusten osalta, Perhehoitoliiton liittokokous muistuttaa.

Mitä on hyvä perhehoito?

Hyvä perhehoito vastaa nyt ja tulevaisuudessa perhehoidossa olevan lapsen, aikuisen ja ikäihmisen tarpeisiin mahdollisimman yksilöllisesti. Tämän onnistumiseksi sijaisvanhemmat ja perhehoitajat tulee nähdä todellisina yhteistyökumppaneina perhehoidon työntekijöiden ja muiden toimijoiden kanssa, Perhehoitoliiton liittokokous huomauttaa.

Perhehoitoliiton liittokokous järjestettiin Jyväskylässä sunnuntaina 29.4.2018. Liittokokous valitsi kansanedustaja Aila Paloniemen Perhehoitoliiton puheenjohtajaksi seuraavalle 2-vuotiskaudelle. Paloniemi voitti vastaehdokkaansa Suvanto ry:n toiminnanjohtaja, sijaisäiti Satu Taiveahon äänin 44-22. Paloniemi on toiminut liiton puheenjohtajana vuodesta 2004 lähtien.

Perhehoitoliiton hallituksen varsinaisiksi jäseniksi erovuoroisten ja eronneiden tilalle valittiin Minna Ahokas Kymenlaakson Perhehoitajat ry:stä, Minna Björkman Uudenmaan sijaisperheet ry:stä, Hanna Hakala Hämeen Perhehoitajat ry:stä, Tapani Mikkilä Uudenmaan sijaisperheet ry:stä ja Minna Savioja Etelä-Pohjanmaan Perhehoitajat ry:stä. Kaikkiaan ehdokkaita oli 12, ja he edustivat 11 Perhehoitoliiton jäsenyhdistystä.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Aila Paloniemi, puh. 050 511 3067, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
toiminnanjohtaja Pirjo Hakkarainen, puh. 040 310 1441, pirjo.hakkarainen@perhehoitoliitto.fi

 

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top