Tiedote

Koulutusjärjestelmää kehitettävä kokonaisuutena yli vaalikausien

Kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) on jättänyt ensimmäisenä allekirjoittajana keskustelualoitteen koulutusjärjestelmän kehittämisestä kokonaisuutena yli vaalikausien. 

Suomi rakensi viime vuosisadalla koulutusjärjestelmän, jota on pidetty maailman parhaana ja Suomesta tuli yksi maailman menestyneimmistä kansakunnista. Määrätietoinen koulutukseen sijoittaminen on näkynyt suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä ja vaurastumisesta. Suomen väestön koulutustaso ja oppimistulokset ovat kuitenkin kääntyneet laskuun. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilastojen mukaan 1980-luvun alussa syntyneet ovat jäämässä koulutetuimmaksi ikäluokaksi. Kielitaitomme kapeutuu ja matemaattinen osaaminen heikkenee. Huoli osaamisen ja koulutuksen tasosta näkyy opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreimmassa tulevaisuuskatsauksessa.

Ihmiset voivat rakentaa elämänsä osaamisen ja sivistyksen varaan ja ne myös mahdollistavat yrittämisen, työllistymisen ja yhteiskuntaan kuulumisen. Alhainen koulutustaso ja heikot taidot puolestaan syrjäyttävät ihmisiä työmarkkinoilta.

Keskustelualoitteen allekirjoittajat, eduskunnan Työelämän ja ammatillisen korkeakoulutuksen (Takki) –verkoston kansanedustajat ehdottavat, että Suomessa on käynnistettävä laajamittainen parlamentaarinen työskentely, jonka avulla luodaan perusta suomalaisten osaamisen, sivistyksen ja koulutuksen uudistamiseksi yli vaalikausien. Tavoitteeksi on asetettava koulutusjärjestelmän kehittäminen kestävällä tavalla ja kokonaisuutena. Näin voidaan tarjota jokaiselle mahdollisuus hyvään koulutukseen elämänsä pohjaksi. Yhtä tärkeää on, että yhteiskunta mahdollistaa osaamisen jatkuvan kehittämisen työuran ja elämän aikana.

Keskustelualoite: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Sivut/KA_6+2018.aspx

Lisätiedot: kansanedustaja, Takki-verkoston pj Aila Paloniemi p. 050 – 511 3067

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top