Tiedote: Sivistys- ja tiedejaoston ehdotuksessa budjettilisäyksiksi panostetaan lapsiin ja kulttuuriin

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto jätti tänään oman ehdotuksensa budjettilisäyksiksi eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle. Neuvotteluihin osallistuivat hallituspuolueiden kansanedustajat Raija Vahasalo (kok.), Aila Paloniemi (kesk.), Timo Korhonen (kesk.) ja Matti Torvinen (sin.). Neuvottelijat ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Ehdotuksessa lisärahoituksesta hyötyvät erityisesti lapset ja nuoret sekä kulttuuri ja liikunta.

- Ehdotuksemme on erittäin monipuolinen ja valtakunnallisesti kattava. Budjettilisäyksiä saavat sekä pienet että isot toimijat, neuvottelijat iloitsevat.

Kokoomuksen Raija Vahasalo on erityisen tyytyväinen, että liikkuvan varhaiskasvatuksen pilottihanke saa tarvitsemansa rahoituksen (1 miljoonaa euroa). Liikkuva varhaiskasvatus -pilottihanke on jatkoa Liikkuva koulu - ohjelmalle, joka onnistui arvioiden mukaan erittäin hyvin ja saavutti jopa 90 prosentin kattavuuden peruskoululaisista.

- Liikunnan roolia on tärkeää lisätä varhaiskasvatuksessa, sillä lasten liikuntatottumukset alkavat vakiintua jo kolmevuotiaana, Vahasalo iloitsee.

- Nuorten työpajat tekevät kustannustehokasta ja vaikuttavaa työtä, jolla on voitu ehkäistä yhä lisääntyvää syrjäytymisvaaraa. Noin 80 prosenttia työpajatoimintaan osallistuvista nuorista sijoittuu pajajakson jälkeen koulutukseen, työhön tai muuhun aktiivitoimintaan. Sillä on nuoren elämän kannalta ratkaiseva merkitys, painottaa keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi. -Lisärahoitus ( 1,5 miljoonaa euroa) on välttämätön, sillä pajojen määrä kasvaa koko ajan. 

Suomen nuorisokeskusten Nuotta-valmennuksessa etsivän nuorisotyön ja työpajojen nuorilla on mahdollisuus vahvistaa itseluottamustaan, sosiaalisia taitojaan ja arjen hallintaa. Elämyksellinen valmennus vahvistaa nuoria, jotka ovat toistuvasti tulleet torjutuiksi työnhaussa tai opiskelupaikan etsimisessä. (500.000 euroa)

Myös moni kulttuurikohde sai tarvittavaa lisärahoitusta. Keskustan Timo Korhonen on tyytyväinen Kuhmon Kamarimusiikille ehdotetusta lisärahasta (50.000 euroa) 50-vuotisjuhlavuoden erikoisjärjestelyihin, joihin sisältyy mm. festivaalin historiikki ja valokuvanäyttely.

- Kuhmon Kamarimusiikki lukeutuu maailman parhaimpiin klassisen musiikin festivaaleihin. Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa kulttuurin ja tämän kaltaisten ainutlaatuisten tapahtumien tukeminen on erittäin merkittävää, Korhonen toteaa.  

Sinisten Matti Torvinen iloitsee erityisesti panostuksista vähävaraisten lasten harrastustoimintaan. Tätä varten ehdotuksessa esitetään lisärahaa (1 miljoonaa euroa ) seuratukeen, joka kohdennetaan vähävaraisten lasten liikuntamahdollisuuksien lisäämiseen.

- Selvityksen mukaan nuorista vain kolmannes liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Liikunnan puute on haitallista sekä nuorelle itselleen, että kansantaloudelle, sillä liikkumattomuuden vuosittaiset yhteiskunnalliset kustannukset ovat miljardeja euroja. Jokaisen nuoren yhtäläisistä mahdollisuuksista liikuntaharrastuksiin täytyy pitää huolta, Torvinen painottaa.

Edellä mainittujen lisäksi lisärahoitusta ehdotettiin mm. koulujen kerhotoimintaan (3 milj. euroa), tasa-arvorahaa peruskouluun (2 miljoonaa euroa), Lukukeskukselle (150 000 euroa), Hyvitysmaksuihin (2 miljoonaa euroa), Sorin sirkukselle (155 000 euroa ) sekä saamelaisten kulttuuri- ja kielipesien toimintaan (1,1 miljoonaa euroa ).

Lisätietoja:

Valtiovarainvaliokunnan Sivistys- ja tiedejaoston jäsenet

Raija Vahasalo (kok.), 050 5113090

Aila Paloniemi (kesk.), 050 5113067

Timo V. Korhonen (kesk.), 050 5122238

Matti Torvinen (sin.), 046 9222222

Välitti:

Pirkko Määttälä

Viestintäasiantuntija, Keskustan eduskuntaryhmän kanslia

p. 045 615 7955

Popup Galleria

team1
team2
team3
team4
team5
team6
team7
team8
Back to Top